Refleks travme

Refleks travme nastane kot posledica nesreče ali poškodbe, lahko pa tudi kot odgovor telesa na prežečo nevarnost.

Kroničen refleks travme se lahko aktivira tudi zaradi nesimetričnih obremenitev ali specifičnih adaptacij pri delu in športu. Vedno se aktivira na levi ali desni polovici telesa, le kadar gre za direkten šok abdomna ali hrbtenice (npr. operacija), se aktivira na prizadetih predelih.

Primer

Npr. da se zbodemo na trnju. V trenutku, ko naši receptorji na konicah prstov zaznajo bolečino, naš centralni živčni sistem aktivira mišice upogibalke, kar ima za posledico da roko umaknemo. Da se drža uravnovesi (ravnotežje je pomembna funkcija človeškega telesa), telo sočasno aktivira mišice iztegovalke na nasprotni strani telesa.

Refleks travme nastane kot posledica nesreče ali poškodbe, lahko pa tudi kot odgovor telesa na prežečo nevarnost.

Težave kot posledica aktivacije travma refleksa

Tako kot refleks rdeče in zelene luči, služi refleks travme v dobro telesu, saj nam omogoča umik pred akutno bolečino ali poškodbo in s tem preprečiti nadaljnjo škodo. Permanenta oz. kronična aktivacija tega refleksa povzroča nefunkcionalno gibanje, neravnovesja in dodatne bolečine, kot npr:

Pri sebi opažam akvitacijo refleksa na desni strani telesa, vzroki za to pa so znani. Tako imam spuščeno desno ramo, sedim običajno s prekrižano desno nogo preko leve in tudi med stanjem se večkrat zalotim, da obremenjujem desno nogo. Ni težko uganit, da sem tudi pri padcih rajši nastavil desno stran, le viden kalus od počene ključnice mi krasi levo stran.

Se pa posledice zakrčenosti desne strani pri meni poznajo večinoma kot osebnostne oz. karakterne hibe, tam kjer je potrebno več moške, agresivne energije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja